Från januari 2024 måste alla svenska kommuner erbjuda inledande kartläggning till de kommuninvånare som vill få sitt kunnande kartlagt inför utbildning, eller validering och/eller prövning för betyg inom komvux. Det är nu inskrivet i skollagen.
Grundtanken är att ingen ska behöva studera det hen redan kan. Istället ska invånarna få information, så att de kan ta den lämpligaste vägen genom utbildningssystemet. Meningen är också att de ska kunna få veta mer om validering, om det är den bästa vägen för dem.
En som har fått inledande kartläggning genom sin kommun är Sara Parmkrans.
Studievägledare gör en inledande kartläggning
Sara Parmkrans har arbetat som kock och köksmästare på restaurang. Under det tidiga 2024 var hon, efter en tids sjukskrivning, redo att börja jobba igen och hittade ett jobb som kock inom förskolan i Gävle. Jobbet skulle passa henne bra eftersom hon som ensamstående förälder behövde arbeta dagtid. Men trots att hon var erfaren kock så blev det nej hos kommunen.
Sara saknade en formell utbildning, vilket var ett krav från Gävle kommun. När hon blev nekad arbete, behövde hon hitta en lösning.
– Vad ska jag jobba med? Det enda jag kan är att jobba som kock och laga mat. Men de var väldigt tydliga med att jag måste ha en utbildning, säger Sara Parmkrans.
Hos studievägledningen i hemkommunen, gick Sara och vägledaren tillsammans genom Saras tidigare utbildning och yrkeserfarenheter. Sara fick veta att validering inom komvux kunde hjälpa henne att få sina kunskaper bedömda och dokumenterade. Målet var att hon på så sätt skulle bli behörig att söka jobbet som kock inom förskolan.
Studievägledaren är också den som gör mycket av förberedelserna, planeringen och annat administrativt arbete för att någon ska kunna få validering. Ett bra samarbete mellan studievägledare och utbildningsanordnare är därför viktigt för att valideringen ska fungera bra.
Validering inom komvux
Efter den inledande kartläggningen hos studievägledaren blev det klart att valideringen av Saras kunnande skulle utföras på Läroviken, vuxenutbildningen i Sandviken av Carina Wall, som är yrkeslärare, och hennes kollegor.
Carina Wall berättar att de på komvux började med en fördjupad kartläggning av Saras kunnande, en intervju, för att ta reda på mer om vad hon kunde sedan förut. Utifrån resultatet av den fördjupade kartläggningen, gjorde Carina och hennes kollegor sedan ett schema. I schemat ingick både teoretiska och praktiska moment som de skulle hinna igenom i valideringen.
– Det ingick till exempel att laga en trerätters à la cartelunch, klassisk husmanskost i större volym och en heldagskonferens med menyplanering, serveringsgång, matlagning och uppdukning, berättar Carina Wall.
Hon berättar också att de i valideringen utgick från kursplanernas kärna men att de arbetat ihop flera kurser tematiskt. På så sätt kunde de intensivt bedöma många moment vid ett och samma tillfälle.
Sara Parmkrans validering inom komvux blev verkligen intensiv men också en spännande utmaning.
– Jag var ju nervös och det är så komiskt att man är nervös över någonting som är vardagligt. Men jag skulle sättas på prov och de hade ögonen på mig hela tiden. Jag tycker det var häftigt. Det var som att mästerkocken stod och tittade, säger Sara.
Men valideringen gick bra och Carina Wall berättar att det finns flera faktorer som gör att en validering fungerar bra.
Viktiga kompetenser hos validanden
En viktig sak är att validanden har jobbat tillräckligt länge inom yrket för att förstå yrkesspråket, enligt Carina Wall. Hon betonar att valideringen också är en process som ställer krav på den som deltar.
– Det är viktigt att personen förstår att validering kräver både tid och fokus, säger Carina Wall.
Dessutom framhåller hon tre viktiga generella kompetenser hos personen som ska valideras. Det är viktigt att validanden kan:
- kommunicera bra med valideraren
- se och lösa problem som uppstår under valideringen
- planera och organisera sin tid. Valideringen innehåller både praktiska och teoretiska uppgifter och det är viktigt att kunna balansera mellan dem.
Sara Parmkrans är kommunikativ, organiserad och smidig; det framgår tydligt när vi talar med henne. Hennes långa bakgrund inom yrket spelade förmodligen också in i den lyckade valideringen.
Hennes passion och driv skiner igenom när hon talar om jobbet och relationen till barnen som äter hennes mat. Hon är lycklig att få inspirera barnen i frågor om mat, och att hon har nått sitt mål om ett jobb som kock inom förskola. Och hon vet vad hon tror är viktigt för att validering inom hennes yrke ska gå bra.
– Du ska ha passion för matlagning helt enkelt. Du ska älska mat själv. Du ska vara kunnig i vegetariska rätter, nytänk med laktos. Det finns så mycket produkter nu som du kan göra med specialkost. Men det största är att du ska älska mat själv och älska att laga mat, säger Sara Parmkrans.