05/06/2024

Norden

Forskning, Lika möjligheter

Valideringsnätverket deltog på den femte Biennalen

Den 5:e Valideringsbiennalen hölls den 6-8 maj 2024 som organiserades av Irland, USA och Kanada. Biennalen hölls i staden Kilkenny, Irland och är den femte i ledet följt av tidigare framgångsrika evenemang som hållits i städer som Rotterdam, Århus, Berlin och Reykjavik.

En grupp av elva personer står framför en skärm med texten "Nordic Network for Adult Learning" i ett konferensrum.

Valideringsnätverket deltog på den femte Biennalen

Konferensen syftade till att utforska sambandet mellan valideringspraxis och demokratiska principer, med fokus på hur detta kan stärker individer och ökar samhällsinkludering. Biennalen hölls på ett fullbokat Lyrath Estate Hotel där drygt 370 experter, forskare, tjänstemän, bransch-företrädare samt valideringsutförare från 31 länder från bland annat Europa och Mexico USA, Kanada, Sydafrika, Sydkorea deltog.

Biennalen hölls på ett fullbokat Lyrath Estate Hotel i staden Kilkenny, Irland.
Biennalen hölls på ett fullbokat Lyrath Estate Hotel i staden Kilkenny, Irland.

Tema och Fokus

Konferensens centrala tema, “Människor, Validering, Makt: Demokrati i Handling?” bjöd in deltagarna att undersöka om utvidgningen av valideringspraxis speglar demokratiska värderingar i handling. Evenemanget syftar till att förstå hur validering stärker individer, påverkar samhällsförändringar och påverkar organisationer. Det betonar valideringens roll i att främja inkludering, rörlighet och kompetensutveckling i dagens globala sammanhang.

Huvudtalare och Paneler

Konferensens centrala tema var "Människor, Validering, Makt: Demokrati i Handling?".
Konferensens centrala tema var “Människor, Validering, Makt: Demokrati i Handling?”.

Konferensen innehöll flertalet moderatorer och paneldiskussioner med experter från olika internationella organisationer, inklusive UNESCO, European Lifelong Learning Platform och International Labour Organisation. Dessa sessioner syftar till att koppla samman lärandeupplevelser över kontinenter och diskutera de globala följderna av VPL.

Valbara seminarier och workshops

Biennalen erbjöd ett varierat utbud av seminarier. Dessa 30-minuters seminarier innehöll ämnen som inkludering, kompetensutveckling och social rättvisa. Till exempel kommer diskussioner att inkludera implementeringen av VPL inom olika sektorer, såsom hemvårdssektorn i Frankrike och yrkesutbildning i Sydafrika.

Medlemmar från NVL

Från NVL:s valideringsnätverk deltog flera av medlemmarna och höll i egna 30-minuters seminarier.

Timo Halttunen (FI) tillsammans med kollegan Anni Karttunen presenterade ett lyckat exempel på kartläggning av tidigare kunnande kopplat till turism-industrin.

Charlotte Troelsen (DK) och Mette Bech pratade om färdigheter kopplat till övergångar i välfärden.

Per Andersson (SE) hade även ett eget seminarium om hur man i praktiken kan använda VPL (validering) som ett verktyg i integrering.

Utöver detta fick Per Anderson och Therese Sjöblom (Åland) chans att svara på frågor och medverka i en podcast.

Mer info
För mer detaljerad information om Biennalen, bilder, videor och podcasts kan du besöka hemsidan här.

Flere nyheder fra NVL

To kvinder står i en skovlysning og snakker, mens de holder kopper. Solen skinner gennem træerne, og i baggrunden ses flere personer, herunder et barn og en mand i sort tøj.

14/03/2025

Norden

Are you working with education for sustainable development or wish to do so? Do you have doubts or troubles with how to (better) teach and create transformative education for sustainability? This one-pager gathers reflections and advice from six Nordic educational organisations with experience in the field.

Starkt grepp om lärande. Opin.fi öppnas i april 2025.

13/03/2025

Finland

Alla finska högskolor arbetar inom ramen för en gemensamt överenskommen digivision2030. Ett synligt resultat är en digital plattform, opin.fi, som på sikt samlar 37 högskolors öppna utbud på en och samma adress. Tjänsten öppnar i mitten av april och erbjuder kurser på finska, svenska och engelska. Under lanseringsskedet i april kommer 25 högskolor att erbjuda kurser. Det innebär cirka 6 000 kurser eller motsvarande utbildningsmöjligheter. 

Tre personer sitter på stolar i ett ljust rum, håller i papper och samtalar, troligen under en jobbintervju eller väntesituation.

11/03/2025

Sverige

Arbetslösa utan gymnasieutbildning möter svårigheter på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att fler arbetslösa får möjlighet att delta i komvuxutbildningar för att öka sina chanser till anställning. För att underlätta detta behöver Arbetsförmedlingen förbättra sin tillgång till information om arbetssökandes som går en utbildning på komvux. Regeringen har därför beslutat att ta fram en lagrådsremiss som inkluderar ett förslag om att kommuner ska ha en uppgiftsskyldighet gentemot Arbetsförmedlingen.

Share This