29/01/2024

Sverige

Flexibelt lärande, Yrkesutbildning

Korta kurser ska ge möjlighet för yrkesverksamma som vill vidareutbilda sig eller ställa om i yrkeslivet ska stärka kompetensförsörjningen för den gröna omställningen

I Sveriges budgetproposition för 2024 föreslog den svenska regeringen en satsning på korta kurser för att yrkesverksamma med specialistkompetens ska få bättre möjligheter att vidareutveckla sin kompetens. Nu är det klart vilka nio lärosäten som omfattas av satsningen 2024 och ska ta fram kurser med inriktning mot batteri, teknik och grön omställning.

Illustration av en hållbar energilösning med vindturbiner, solpaneler, en laddningsstation för elbilar och en modern byggnad, som representerar förnybara energilösningar.

Korta kurser ska ge möjlighet för yrkesverksamma som vill vidareutbilda sig eller ställa om i yrkeslivet ska stärka kompetensförsörjningen för den gröna omställningen

Regeringen har beslutat att medlen ska fördelas till lärosätena Uppsala universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet, Kungl. tekniska högskolan, Luleå tekniska universitet, Mälardalens universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag (AB). Regeringen bedömer att dessa lärosäten har särskilt starka utbildningsmiljöer inom områden som bedöms viktiga för samhällets klimatomställning.

– Samhället står inför en enorm utmaning under kommande år då Sverige behöver ställa om till ett fossilfritt energisystem. En tydlig utmaning är att säkerställa nödvändig kompetensförsörjning för den gröna omställningen. Under 2024 får nio lärosäten dela på 30 miljoner kronor för att utveckla korta kurser så att yrkesverksamma som vill vidareutbilda sig eller ställa om i yrkeslivet ska kunna vidareutveckla sina kunskaper inom områden som till exempel batterier, elektrifiering, cirkulär ekonomi, råvaror och andra områden som är viktiga för att samhället ska kunna ställa om, säger utbildningsminister Mats Persson.

För ytterligare information och en tydligare bild av hur medlen fördelas mellan de nio lärosätena kan man läsa mer här.

Flere nyheder fra NVL

To kvinder står i en skovlysning og snakker, mens de holder kopper. Solen skinner gennem træerne, og i baggrunden ses flere personer, herunder et barn og en mand i sort tøj.

14/03/2025

Norden

Are you working with education for sustainable development or wish to do so? Do you have doubts or troubles with how to (better) teach and create transformative education for sustainability? This one-pager gathers reflections and advice from six Nordic educational organisations with experience in the field.

Starkt grepp om lärande. Opin.fi öppnas i april 2025.

13/03/2025

Finland

Alla finska högskolor arbetar inom ramen för en gemensamt överenskommen digivision2030. Ett synligt resultat är en digital plattform, opin.fi, som på sikt samlar 37 högskolors öppna utbud på en och samma adress. Tjänsten öppnar i mitten av april och erbjuder kurser på finska, svenska och engelska. Under lanseringsskedet i april kommer 25 högskolor att erbjuda kurser. Det innebär cirka 6 000 kurser eller motsvarande utbildningsmöjligheter. 

Tre personer sitter på stolar i ett ljust rum, håller i papper och samtalar, troligen under en jobbintervju eller väntesituation.

11/03/2025

Sverige

Arbetslösa utan gymnasieutbildning möter svårigheter på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att fler arbetslösa får möjlighet att delta i komvuxutbildningar för att öka sina chanser till anställning. För att underlätta detta behöver Arbetsförmedlingen förbättra sin tillgång till information om arbetssökandes som går en utbildning på komvux. Regeringen har därför beslutat att ta fram en lagrådsremiss som inkluderar ett förslag om att kommuner ska ha en uppgiftsskyldighet gentemot Arbetsförmedlingen.

Share This