11/04/2025

Sverige

Distansutbildning, Yrkesutbildning, Motivation, Fortbildning, Flexibelt lärande

5 min.

YH-flex – validering öppnar för tidseffektiva studier

Med YH-flex kunde Ludwig få sina tidigare kunskaper validerade och därigenom få en förkortad studieplan för sin utbildning till fastighetsförvaltare. Validering av reell kompetens och en individuellt anpassad kompletterande utbildning som ger examen är grunden för YH-flex.

Miniatyrmodell av hus, nycklar och dokument på blå bakgrund, symboliserar fastighetsköp eller bostadslån.

Genom YH-flex kan studenter på yrkeshögskola valideras och få en förkortad studieplan för att bli fastighetsförvaltare. Studietiden kan kortas betydligt, helt beroende på validandens kunnande och erfarenhet från tidigare arbete. Bild av Oleksandr Pidvalnyi från Pixabay.

YH-flex är en utbildningsform inom yrkeshögskolan som riktar sig till personer med längre yrkeserfarenhet inom ett område. YH-flex består av två delar: validering av reell kompetens och en individuellt anpassad kompletterande utbildning som ger examen. Valideringen innebär att utbildningsanordnaren gör en kartläggning och bedömning som ger ett erkännande av en persons kunnande.

YH-flex passar bra för personer som redan har förvärvade yrkeskunskaper.

Validering, individuell studieplan och statsbidrag

Valideringen i YH-flex är alltså nyckeln till att göra utbildningen kortare. Hur mycket YH-utbildningen kan förkortas varierar beroende på vad valideringen säger. Beroende på den gör utbildningsanordnaren en individuell studieplan till validanden som säger vilka kurser hen kan tillgodoräkna sig. Ibland innebär det tio kurser, ibland noll. Ibland handlar det om större delen av utbildningen, eftersom validanden har jobbat inom exakt det område som utbildningsanordnaren validerar.

Validering innebär förstås olika kartläggningsformer och bedömningssätt beroende på vilken examen studenten siktar på – om det är praktiska eller teoretiska färdigheter som utbildningsanordnaren ska validera.

Anordnaren kan ansöka om statsbidrag för YH-flex. Statsbidraget består av två delar, en del för validering och en för antal YH-poäng som kompletteras. Dokumentation och rekvirering av statsbidrag för YH-flex följer särskilda rutiner som framgår av MYh:s handbok för YH-flex.

Antalet anordnare som erbjöd YH-flex 2024 var 35 (ca 17 procent) men alla ca 200 utbildningsanordnare har möjligheten att göra det.

För mer fakta och länk till MYh:s handbok, se faktarutan.

Fördelar för utbildningsanordnare, samhälle och student

En fördel med att erbjuda YH-flex för utbildningsanordnaren är att rekryteringsbasen potentiellt är bredare för YH-flex jämfört med andra utbildningar inom yrkeshögskolan. Studentgenomströmningen blir också snabbare samtidigt som anordnaren kan erbjuda studenterna en individuellt anpassad studieplan.

Samhället tjänar på att studenten snabbare kommer ut i arbetslivet genom att vi tar till vara på all kompetens, oberoende av om den har sin bas i utbildning eller reell kompetens. Genom en snabbare examen så kan studenten också bättre utnyttja sin kompetens på arbetsmarknaden.

Snabbare examen var en viktig faktor för Ludwig Svenfelt som läste YH-flex för att bli fastighetsförvaltare.

Ludwig Svenfelt
– Valideringen var viktig för mig, och familjen också. Jag kom ut i arbete och hade en inkomst betydligt tidigare än vad jag gjort utan den, säger Ludwig Svenfelt som har gått YH-flex för att bli fastighetsförvaltare. Genom validering kunde han korta sin utbildning med åtta månader.

Ludwigs väg från gymnasium till yrkeshögskola

Ludwig Svenfelt pluggade Handel och administration på gymnasiet men tyckte att det var svårt att fokusera och hitta motivation. När han äntligen var klar med gymnasiet började han som egenföretagare och blev med tiden säljare – inom tv-reklam, solceller och bilar. Inom bilbranschen stannade han längre eftersom det är hans passion och alltid har varit en stor del av hans liv.

När Ludwig blev pappa började han prioritera sin lediga tid på ett nytt sätt. Som nybliven förälder insåg han relativt snabbt att inte bara lön utan även arbetstider är viktiga. Att arbeta som säljare innebär ofta att arbeta både vardagar och helger. Eftersom Ludwig tyckte det var kul tog det även en stor del av hans fritid och tid från hans familj.

Ludwig började söka andra jobb men hade svårt att komma vidare. Han insåg snart att han måste utbilda sig för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Genom en god vän blev Ludwig rekommenderad att söka utbildning till fastighetsförvaltare. Det är ett yrke som inte är lika platsbundet, har bättre arbetstider men som kräver yrkeshögskoleutbildning.

Validering och förkortad utbildning

En webbsökning gav Ludwig Svenfelt en utbildningsanordnare som erbjöd utbildning på distans som YH-flex. Han tvekade aldrig även om han inte visste hur valideringen skulle gå till.

– Jag förstod inte exakt hur valideringen skulle gå till. Men jag tänkte “det här låter ju klockrent för mig”, säger han.

Ludwig visste ganska väl vilka delar av sina tidigare erfarenheter som skulle komma väl till pass i det nya yrket, och som han skulle kunna få validerade. Det som gjorde att hans studietid blev kortare var hans erfarenhet inom företagsekonomi, marknadsföring och kundrelation.

Ändå var han nervös inför valideringen som innebar två hela dagar med prov hos utbildningsanordnaren.

–  Jag blev nervös när jag skulle gå dit för det var ju 16 prov som man skulle göra på två dagar. Men på plats tycker jag att det var supertydliga instruktioner, säger han.

Och två intensiva valideringsdagar blev sedan en individuell studieplan för Ludwig. Inom ett par veckor fick han veta att han skulle få erkänt kunnande som motsvarade åtta månaders studier.

Validering är individuell, och bland Ludwigs studiekamrater fanns det både de som fick tillgodogöra sig mer och mindre av kursinnehållet.

– En klasskompis kortade ner kursen betydligt mer. Så han var klar bara på ett år. En annan fick läsa hela utbildningen eftersom hon inte hade tillräckligt med erfarenhet. Men hon var ju mycket yngre också, säger han.

De största fördelarna med YH-flex, som Ludwig ser det, är effektivitet och tidsvinst.

– Valideringen var viktig för mig, och familjen också. Jag kom ut i arbete och hade en inkomst betydligt tidigare än vad jag gjort utan den, säger han.

På väg mot sitt yrke

Efter utbildning och praktik jobbar nu Ludwig Svenfelt på sin före detta praktikplats som bovärd. Det är en ingång till den nya branschen men förvaltare är ändå målet.

– Det här är en ingångsväg till den nya branschen. Förvaltare är en ganska individuell roll där man har ett ganska självständigt arbete. Min roll nu är att komma in i branschen och få erfarenhet, säger Ludwig avslutningsvis.

Han rekommenderar alla att passa på att validera sina kunskaper och för alla yrkeshögskolor att nyttja YH-flex. För utbildningen har gett honom en fin möjlighet till ett jobb som passar hans livssituation bättre.

Idag erbjuder ungefär 17 procent av utbildningsanordnarna YH-flex. Det finns goda skäl för alla att göra det.

Läs mer

Film på NLL:s Youtubekanal där undersköterskan Eva Lunborg delar sina erfarenheter av validering genom YH-Flex.

Artiklar om validering i Norden på nll.org.

Fakta om YH-flex

  • Yrkeshögskolor kan söka statliga medel från Myndigheten för yrkeshögskolan (MYh) för att anordna YH-flex.
  • YH-flex består av två delar: en validering (bedömning) av studentens reella kompetens och en individuellt anpassad kompletterande utbildning som ger examen.
  • YH-flex erbjuds inom ett brett spektrum av utbildningar, inklusive systemutvecklare, trafiklärare och specialistundersköterska.
  • Handbok för YH-flex för utbildningsanordnare, hos MYh.
  • Totalt finns det cirka 150 olika program som erbjuder YH-flex enligt MYh.
  • Utbildningsanordnare söker hos MYh om att få anordna YH-flex.
  • MYh fördelar medel för YH-flex utifrån kvotgrupper. Några av de stora kvotgrupperna 2025 är:
    – hälso- och sjukvård samt socialarb
    – eteekonomi, administration och försäljning
    – data/it.

Nyeste artikler fra NLL

Bente Bergsjordet

14/04/2025

Norge

7 min.

Kompetansereformutvalget har utredet hvordan Norge skal lykkes med livslang læring i arbeidslivet. Navnet på utvalget til tross, de har ikke lagt fram en stor reform, men de bygger i hovedsak forslagene sine på eksisterende ordninger. Det som fungerer bra, skal styrkes og videreutvikles. Utvalget har levert en omfattende rapport med et spekter av forslag, uttrykt i 23 hovedpunkter.

Lærer og elever sidder rundt om et bord og arbejder sammen med en tablet i et klasseværelse.

08/04/2025

Færøerne

4 min.

På Färöarna har utbildningen Serbreyt skapats för att ge ungdomar som har svårt att klara de traditionella kraven inom gymnasieskolan en möjlighet till ett självständigt och innehållsrikt liv. Utbildningen stöttar eleverna på deras väg mot arbetslivet och större social delaktighet genom att fokusera på generella kompetenser.

Lærer og elever sidder rundt om et bord og arbejder sammen med en tablet i et klasseværelse.

08/04/2025

Færøerne

4 min.

The Faroe Islands have created the Serbreyt programme to give those youngsters who struggle with the traditional requirements of upper secondary schooling the chance of an independent and fulfilling life. The programme supports students as they transition into working life and enhances social inclusion by focusing on general skills.

Share This