Pohjoismaissa on julkaistu uusia tilastoja, jotka kertovat, mistä maista alueelle tulee maahanmuuttajia sekä valaisevat maahanmuuttajien koulutus- ja työmarkkinatilannetta. Vuonna 2022 nettomaahanmuutto oli korkeimmillaan sitten vuoden 1990.
Tammikuussa 2022 maahanmuuttajataustaisten henkilöiden lukumäärä Tanskan, Norjan, Suomen ja Ruotsin alueella oli yhteensä 5,05 miljoonaa, joka on 18 % alueen väkiluvusta. Yli puolet heistä asuu Ruotsissa.
Raportissa kotoutuminen operationalisoidaan mittaamalla osallistumista koulutukseen ja työelämään. Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa 16–29-vuotiaista maahanmuuttajista noin 30 % opiskeli toisella asteella. Kaiken kaikkiaan korkeakoulutukseen osallistui näissä maissa maahanmuuttajista pienempi osuus kuin toisen asteen koulutukseen. Sen sijaan Tanskassa nuorista maahanmuuttajista osallistui toisen asteen opintoihin vuonna 2021 vain 13 % ja korkeakouluopintoihin 19 %. Opiskelu on myös huomattavasti yleisempää toisen polven maahanmuuttajien kuin ulkomailla syntyneiden parissa.
Ikäryhmään 20–29 kuuluvista maahanmuuttajista merkittävästi suurempi osuus on työelämän ja opiskelun ulkopuolella olevia (NEET) verrattuna toisen polven maahanmuuttajiin. Muuhun väestöön verrattuna osuus on noin kaksinkertainen. Naispuolisten maahanmuuttajien parissa NEET-osuus on järjestään miehiä korkeampi kaikissa maissa. Toisen polven maahanmuuttajien kohdalla trendi taas on päinvastainen: naisten NEET-osuus on miehiä alhaisempi.
Hiljattain maahan muuttaneiden välillä työllisyydessä on suuria eroja, mutta eri lähtömaista tulevien väliset työllisyyserot kaventuvat kaikissa maissa asumisen keston pidentyessä. Ruotsissa työllisten osuus maahanmuuttajista kasvaa jatkuvasti asumisajan pidentyessä, ja korkein työllisyysaste on yli 15 vuotta maassa asuneilla. Tanskassa ja Norjassa työllisyysasteessa sen sijaan on nähtävissä lievää laskua yli 15 vuotta maassa asuneilla.
Tiedonkeräys on toteutettu kotouttamisohjelman myöntämillä määrärahoilla ja kotouttamisesta vastaavien ministeriöiden tuella. Lue koko raportti (norjaksi, englanninkielinen tiivistelmä): ”Innvandring og innvandrere i Norden 2016-2022”.